tiistai 1. joulukuuta 2015

Koppikooste MO-tuokioista

OT7 Koppikooste MO-tuokioista


Tehtävänanto: Opettajaopiskelijat keräävät mikro-opetuslähipäivinä toistensa opetustuokioista pedagogisia, sisällöllisiä ja esiintymistaidollisia oivalluksia.




Kirsi - Tiina: Mitä on dialogisuus? Miten voin sitä harjoitella/opetella?
Tärkeimmät opit minulle: Kirsin ja Tiinan opetustuokio alkoi aiheen sisäistämisellä hiljentymisen keinoin. Opettajapari sai koko levottoman luokan hiljenemään ja näin keskittymään aiheeseen. Otin heti samana päivänä käyttööni mielen tyhjentämisen taidon, kun ennen omaa opetusvuoroani kävin noin 20 minuutin kävelyllä ulkona. Tyhjensin mieleni ja keskityin vain ajattelemaan omaa opetusaihettani. Kylläpä oli virkeä mieli aloittaa seuraava oppitunti! Tulen ehdottomasti käyttämään tätä keinona pysyä läsnä kuulijana ja opettajana.



Kirsi on esiintyjänä niin vakaa ja rauhallinen. Selkeä. Hän toi rauhan luokkaan. Liekö Kirsin ansiota vai mitä, mutta Tiina oli myös esiintyessään hyvin seesteinen. Olen ymmärtänyt, että Tiina olisi luonteeltaan hieman räiskyvämpi??


Tanja: Positiivinen psykologia


Tärkeimmät opit minulle: Tanjan esityksen aikana olin mukana alun, ja menin sitten vauvaa nukuttamaan luokan ulkopuolelle. Minun tulee katsoa opetuksesta nauhoitettu video, koska haluan antaa Tanjalle vielä lupaamaani palautetta ja nähdä, miten hän käytti tunnekortteja opetuksessa.


Tanja on esiintyjänä melko eleetön. Pitää muistaa kiinnittää huomiota äänen voimakkuuteen ja siihen, että puhuu yleisölle. Parasta on se, että opettajan innostuneisuus omasta aiheesta todellakin näkyy. Hyvä Tanja!


Hanna: Simulaatio


Tärkeimmät opit minulle: Simulaatio-opetuksen ei tarvitse olla jotain hurjaa ja hienoa laitteiden avustuksella (esimerkiksi simulaatiolento).. heh, vaan sitä voi käyttää jokainen omassa opetuksessaan järjestämällä esimerkkitilanteen, joka eletään läpi. Tärkeintä on käydä tilanne läpi jälkeenpäin keskustelleen, jotta voimme tuoda esille, mikä meni hyvin ja mikä ei. Ainoastaan näin voimme oppia!


Hanna on jo esimerkillinen opettaja. Hän on alansa asiantuntija. Puhe on mielenkiintoista ja koko olemus hymyilee. Opetusta on miellyttävä seurata. Opetusmateriaali on jaoteltu kivasti eri sarakkeisiin, tärkeät asiat on nostettu esille. Harjoituksen aikana Hanna antaa selkeät ohjeet ja kannustaa opiskelijoita rooleihinsa. Hannalla on aina esiintyessään varma olemus!


Marko - Lasse: Miten opettaja ylläpitää ja kehittää ammatillista osaamistaan?
  • Learning Cafe


Tärkeimmät opit minulle: Learning cafe oli minulle opetusmenetelmänä uusi, joten opin sen käyttöä. Hyvä menetelmä ottaa käyttöön vaikka kesken opetuksen, jos tarvitsee vaivattoman aktivoinnin ryhmälle. Markon ja Lassen opetuksessa cafe-tuokioille annettiin liian lyhyt aika, koska en ehtinyt ajatella pohdittavaa teemaa kun piti jo siirtyä seuraavaan. Mutta tässä aika oli rajallinen ja tulihan opetusmenetelmän kulku selväksi. Itse aiheesta miehiltä opin sen, että kannattaa kokeilla jotain tuntematontakin; kuten he olivat kokeilleet Prezin käyttöä esitysmateriaalin luonnissa. Itse ammattiosaamisen kehittämisestä en muista muuta??Joten palaan vielä aiheeseen materaalin ja videon avulla.


Marko ja Lasse ovat niin erilaisia persoonia. Se teki heistä mielenkiintoisen opetusparin! Lasse on vauhdikas ja puhelee luonnollisesti asiasta kun asiasta. Marko taas on hillitympi ja harkitsee sanojaan. Miehet olivat hyvin jaotelleet opetuksen.


Anu: PLE


Tärkeimmät opit minulle: Anun esitys oli jotenkin huikea... ihmettelen sitä vieläkin. Anu on niin vakuuttava opettajana miten hän voikin tietää noin paljon aiheesta? Taitaa sosiaalinen media ja erilaiset työkalut olla hänelle todella tuttuja.

Minulla olisi hurjasti mielenkiintoa opetella ja käyttää näitä kaikkia... mutta mistä aika!? Mistä aika seurata kaikkia artikkeleita, keskusteluja... tietoa tulee joka suunnasta kovasti. Tärkeä oivallus oli sekin, että esimerkiksi Dropboxia, joka minulla on käytössä valokuvasiirrossa, voisin käyttää monipuolisemmin dokumenttien tallentamiseen.

Kaikki tämä on tulevaisuutta. Tulen varmasti käyttämään opetuksessa erilaisia sovelluksia, ainakin facebookia, joka on ape-opinnoissakin todettu käteväksi keskustelu- ja tiedotuskanavaksi. Sen onneksi jo osaan!


Anun asiaa olisin voinut kuunnella kauemminkin. Mielenkiintoista! Ja Prezi näytti jälleen hienolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti