sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Strategia ja laatutyö käytännössä


Tammi-helmikuussa tuntui, että opiskelu viilettää eteenpäin lujempaa kun minä pysyisin perässä. Lensin ryhmätyöstä toiseen. Välilä ei tiennyt itsekään missä ryhmässä olin tai en ollut. Nyt maaliskuulla tilanne on ollut rauhallisempi ja ehtii koota ajatukset myös alkuvuonna valmistuneesta Strategia ja laatutyö käytännössä -opintojaksosta.

Strategia ja laatutyö käytännössä -opintojakso liittyy laajempaan johtamisen ja esimiestyön kokonaisuuteen. Se jatkoi luonnollisesti strategiakurssin aihetta. Mutta kuitenkin pääsi ihan eri näkökulmaan strategiatyössä.

Strategian tekoa sivustaseuraajana

Tällä kertaa tutustuttiin oman organisaation strategian laadintaprosessiin, mikä meillä Caritaksessa oli tietysti mielenkiintoista, koska olemme juuri käyneet läpi laajan organisaatiomuutoksen. Aiheesta oli nihkeästi materiaalia saatavilla ja koska opiskelukaverienakin on kolme saman yhtiön jäsentä, teimme työtä yhdessä. Opin paljon omasta organisaatiosta ja sen toimintatavoista, henkilöistäkin vähän.

Strategiaprosessi ja strategiaviestintä avattiin ryhmätyönä, mutta laatutyöhön tutustuin itsekseni. Siitä oli olemassa paljon materiaalia vuosien varrelta. Mukava huomata, että laatutyötä on tehty jo kauan ja se näkyy kyllä työn tämänhetkisessä tasossa.

Laatutehtäviä oli kaikenkaikiaan kaksi. Ensimmäisessä tuli pohtia, millaisilla työkaluilla ja toimintamalleilla laatua on omassa organisaatiossa kehitetty. Toisessa tuli valita laatutyön elementeistä kaksi, joiden toteutumista arvioin. Näitä elementtejä ovat asiakaskeskeisyys, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus, oikeudenmukaisuus, valinnanvapaus, potilasturvallisuus, korkeatasoinen osaaminen ja vaikuttavuus. 

Työn tekemistä vaikeutti se, että suositellut materiaalit suuntautuivat terveyspuolelle. Päädyin kuitenkin soveltamaan niitä sosiaalialalle, laadun elementithän toteutuvat kyllä. Nähtäväksi jää, sovelsinko liikaa.

Mitä opin?


  • Tietämys laatutyötä yleensä kasvoi runsaasti
  • Oman organisaation laatutyö tuli tutuksi
  • Strategiatyön ymmärrys lisääntyi edelleen
  • Laatutyö on itse asiassa mielenkiintoista
  • Minulla on edessäni työtä päivätoiminnan laadun kehittämisessä ja sen kirjaamisessa tänä vuonna


LISÄKSI. ... Sain tuntea nahoissani sen, että älä jätä tehtävän palautusta viimetinkaan. Se aiheuttaa stressiä sitten, kun suunnitelmat muuttuvat ja aikaa ei olekaan suunnitellusti. Yleensähän en stressaa enkä jätä viimetinkaan, mutta heti kun näin kävi, sain lumet silmille. Kohti uusia pettymyksiä!! :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti